فَإِذَا قَضَىٰ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ

  • امروز : یکشنبه, ۵ مرداد , ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 27 July - 2025
کل 8 امروز 0
7
سبک معماری اسلامی چیست؟

سبک معماری اسلامی چیست؟

  • کد خبر : 708
  • ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۷:۲۲
سبک معماری اسلامی چیست؟

معماری اسلامی، تنها شامل ساختمان‌های مذهبی که مسلمانان برای عبادت و گردهمایی استفاده می‌کنند نیست؛ این سبک از معماری فراتر از مساجد و مکان‌های مذهبی می‌رود. گرچه از مساجد و زیارت گاه‌ها آغاز شده اما، سبک اسلامی به گونه‌ای است که با معماری پیش از اسلام هر منطقه ترکیب شده و در عین یکسان سازی […]

معماری اسلامی، تنها شامل ساختمان‌های مذهبی که مسلمانان برای عبادت و گردهمایی استفاده می‌کنند نیست؛ این سبک از معماری فراتر از مساجد و مکان‌های مذهبی می‌رود. گرچه از مساجد و زیارت گاه‌ها آغاز شده اما، سبک اسلامی به گونه‌ای است که با معماری پیش از اسلام هر منطقه ترکیب شده و در عین یکسان سازی مسلمانان، حال و هوای بومی منطقه را حفظ می‌کند. به طور مثال در کشور ایران، موجب به وجود آمدن معماری اسلامی-ایرانی شده است که در نوع خود بینظیر است.

 

سبک معماری اسلامی، معرفی و تاریخچه

معماری اسلامی، به ساختمان‌های مرسوم مسلمانان اتلاق می‌شود که از قرن ۷ام میلادی به بعد در خاورمیانه و دیگر نقاط مسلمان نشین دیده می‌شود. سبک معماری اسلامی بیشترین جلوه خود را در مساجد و مدارس نمایش می‌دهد. از نمونه پروژه های معماری اسلامی اولیه می‌توان به گنبد صخره‌ای اورشلیم در مسجد الاقصی (سال ۶۹۱ میلادی) و مسجد بزرگ دمشق (سال ۷۰۵ میلادی) اشاره کرد. این پروژه‌های معماری اسلامی با ایده گرفتن از معماری مسیحی بنا شده‌اند و از بسیاری از اصول معماری خود را از کلیساها برداشته‌اند؛ مانند قوس‌ها، ستون‌ها و خم‌هایشان، همچنین کف‌پوش‌های موزاییک و سنگی در عین حال ویژگی‌هایی خاصی نیز اضافه شده مثل حیاط‌های بزرگ و صحن‌های نماز و محراب.

از همان ابتدا در پروژه های معماری اسلامی اولیه، مشخصه‌‌های این سبک کاملا قابل مشاهده هستند، مانند قوس‌های نیم‌دایره‌ای نعل اسبی و یا تزیینات سطحی و غنی بر روی دیوار‌ها. پروژه های اسلامی با به وجود آمدن مسجد‌هایی با ستون‌های فراوان، سبک سیاق خاص و منحصر بفرد خود را گرفتند؛ اینگونه مسجد‌ها را می‌توانید در عراق و مصر مشاهده کنید. در ایران اما مسجد‌ها شامل ۴ ایوان بودند که هر کدام به قسمت‌های مختلفی از حیاط مسجد باز می‌شدند.

 

گسترش پروژه های اسلامی

این هنر اسلامی بعد از ترکیب شدن با هنر ایرانی و به وجود آمدن سبک اسلامی- ایرانی، به همراه معماران ایرنی به سمت هند و مغولستان راه یافت، و همین امر سبب به وجود آمدن تاج محل و کاخ‌های مغولی به این سبک شد. همچنین معماران عثمانی با الهام گرفتن از سبک اسلامی و معماری بیزانس دست به ساخت پروژه‌های معماری زیبایی زدند؛ به عنوان مثال می‌توان از مسجد زیبای ایاصوفیه در استانبول ترکیه، با آن گنبد مرکزی عظیم و خارق‌العاده‌اش و مناره‌های بلند و شاهکارش، یاد کرد.

 

لینک کوتاه : https://omatmedia.com/?p=708

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.